Skip to Content
Research

Research

Research

Summary

The City of Phoenix, in cooperation with the Arizona Center for Nature Conservation and the Phoenix Zoo, is retrofitting and expanding the zoo’s visitor parking area. Recognizing that pavement surfaces can be a significant contributor to the heat island and local site-specific heat comfort, the team is developing a redesign strategy that includes features to address heat and storm water issues, such as shade trees, storm water swales and increased shade structures along pedestrian pathways.

Using matching funds from the City of Phoenix and the private sector, improvements will be installed in 2021. The project will evaluate both pre- and post-conditions in the parking areas using MaRTY and water quality monitoring equipment.

Partners:

  • City of Phoenix
  • Arizona Center for Nature Conservation, Phoenix Zoo

Personnel

Funding

$50,000 of Healthy Urban Environments funds, matched with $50,000 private sector funds, and $50,000 additional City of Phoenix

Timeline

April 2020 — April 2021